1. Ziekte van dierenarts Carré (distemper)

Distemper is een ziekte die wordt veroorzaakt door een paramyxovirus. Het is zeer besmettelijk en komt over de hele wereld voor. Het kan worden overgedragen zonder direct lichamelijk contact. Het veroorzaakt vaak dood of blijvende gevolgen. Puppy’s zoals volwassen honden kunnen worden aangetast. De symptomen zijn talrijk : luchtwegen (hoesten, loopneus), spijsvertering (braken, diarree) en / of nerveus (epileptiforme crises). Deze symptomen kunnen opeenvolgend of gelijktijdig voorkomen. Het komt ook voor dat zich slechts een of twee van deze symptomen ontwikkelen.

2. Parvovirose

Parvovirose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parvovirus (CPV2). Het is zeer besmettelijk, overgedragen door contact met virale deeltjes die door aangetaste dieren worden geëlimineerd, onder andere via uitwerpselen. Het wordt gekenmerkt door vaak fatale hemorragische gastro-enteritis. Het virus dat verantwoordelijk is voor deze ziekte heeft de extra mogelijkheid om de immuunafweer van de hond te verminderen, waardoor de gevoeligheid voor andere infecties toeneemt.

3. Infectieuze tracheobronchitis (kennelhoest)

Deze tracheobronchitis wordt veroorzaakt door verschillende virussen, waaronder een para influenza (CPIV), gecompliceerd door een bacterie genaamd Bordetella bronchiseptica. Het komt vooral veel voor in hondengemeenschappen (fokkerijen, kennels, pensions, hondenschoolen). Het wordt gekenmerkt door een sterke, langdurige hoest (vaak 3 tot 6 weken), de meest voorkomende complicatie is longontsteking.

4. Besmettelijke hepatitis

Besmettelijke hepatitis is een ziekte die wordt veroorzaakt door een adenovirus (CAV1). Het virus wordt voornamelijk overgedragen via de urine van besmette dieren. Het evolueert vaak naar genezing voor volwassenen, maar naar de dood voor pups. Symptomen zijn gastro-enteritis die vaak gepaard gaat met zwelling van de lymfeklieren.

5. Leptospirose

Besmettelijke ziekte die veel voorkomt bij mensen en veel diersoorten. Leptospires zijn bacteriën die het lichaam van het dier binnendringen via de neus, mond, wonden en zelfs via de huid. Deze leptospires worden vaak aangetroffen in stilstaand water. Symptomen kunnen acuut of chronisch zijn : hemorragische gastro-enteritis, geelzucht en langdurig nierfalen.

6. Rabiës (hondsdolheid)

Een ziekte veroorzaakt door een rhabdovirus dat alle warmbloedige dieren, inclusief mensen, kan infecteren. Het is in de meeste gevallen dodelijk! Het virus komt het lichaam binnen via een beet veroorzaakt door een hondsdol dier, het verspreidt zich naar het zenuwstelsel waar het zich vermenigvuldigt en onomkeerbare schade veroorzaakt, met de dood tot gevolg. Deze ziekte is zo ernstig dat de autoriteiten zeer streng zijn : zodra u de grens overgaat bent u verplicht uw hond te vaccineren.  En om buiten Europa te reizen zijn vaccinatie en bloedonderzoeken verplicht.

Veel vaccins bestaan nu en moeten op specifieke tijden worden gegeven om optimale bescherming te garanderen.
Rekening houdend met uw levensstijl en de risico’s voor de gezondheid van uw hond, zal uw dierenarts samen met u zijn ideale vaccinatieschema vaststellen.