De levenscyclus van de vlo

De vlo is een parasiet die erg aanwezig is in onze gematigde omgevingen en helaas zijn onze huisdieren vaak het doelwit …  De vlo voedt zich met bloed en het vrouwtje kan het tot 15 keer haar gewicht opnemen.  Door het bloed te bijten en te absorberen, injecteert de vlo stoffen die irritatie veroorzaken.  Maar die ook een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken, een “allergie voor vlooienbeten”, zelfs na een enkele beet.
Een volwassen vlo kan in de eerste 100 dagen van zijn bestaan 2.000 eieren leggen, en al deze eieren komen in het milieu terecht. Na een week komen deze eieren uit en baren ze larven die zich omringen met een cocon (pup). Beschut tegen zijn cocon kan de jonge vlo enkele maanden overleven als de externe omstandigheden slecht zijn. Een gelijktijdige uitkomst vindt plaats wanneer het dier of de eigenaar terugkeert!
Vlooienbestrijding moet daarom vooral plaatsvinden op het niveau van het dier maar ook van zijn omgeving.

Anti-vlooienproducten

Behandeling van dieren

Shampoos : ze wassen het dier en elimineren parasieten, maar hun werking houdt niet op omdat het na gebruik moet worden afgespoeld.
Sprays : als de patiënt zich laat gaan, moeten ze overal op de vacht worden aangebracht en een paar weken inwerken.
Halsbanden : sommige zijn zeer effectief voor preventie en soms zelfs voor behandeling. Hun effectiviteit hangt af van het actieve product dat ze bevatten.
“Spot on” pipetten : deze vloeibare producten die op de rug van het dier worden aangebracht zijn zeer effectief.  Actief gedurende 1 tot 3 maanden, sommige zijn tegelijkertijd actief tegen andere parasieten.
Tabletten : deze sliktabletten zijn zeer effectief en werken 1 tot 3 maanden. Sommige werken tegelijkertijd tegen andere parasieten.

Milieubehandeling (tapijt, zetels, parket, tuinen, schuilplaatsen, voertuigen, enz.)

Aspiratie : verwijdert tot 60% van de eieren uit tapijten.
Wassen : regelmatig wassen beperkt de hoeveelheid vlooien.
Sprays : sommige producten blokkeren de ontwikkeling van de larven en laten het spuiten niet te vaak herhalen.

In de praktijk

Als uw huisdier geen vlooienprobleem heeft : een halsband is voldoende om een constante druk tegen vlooien te behouden.

Bij een lichte besmetting, elke 1 tot 3 maanden een pipet op de huid, afhankelijk van de besmettingsdruk.

Bij een ernstige besmetting worden tabletten toegediend, en wordt een spray met residuale insecticide en larvicide werking in het milieu gespoten.

Je moet een constante druk houden ten opzichte van de parasieten, maar ook regelmatig en grondig de huid en het haar controleren. Neem bij problemen of twijfels contact op met uw dierenarts en bespreek met hem de meest geschikte controlemethode.