Zowel honden als katten kunnen op jonge leeftijd worden geparasiteerd door wormen. Deze parasieten leven ten koste van dieren. Als de hond en kat besmet zijn met slechts een paar wormen, veroorzaken ze weinig schade. Maar bij een grotere besmetting vormen de wormen een ernstig gezondheidsrisico.  Ze veroorzaken symptomen zoals diarree, krampen, een doffe vacht en vaak gewichtsverlies.  Sommige wormen zijn ook verantwoordelijk voor hoestbuien.  De belangrijkste soorten wormen die bij onze huisdieren worden aangetroffen, zijn nematoden en cestoden.

Nematoden

Ze zijn beter bekend onder de naam “ronde wormen”. De meest voorkomende zijn haakwormen, zweepwormen en haarvaten. Deze wormen hebben afmetingen van gemiddeld 1 tot 6 cm.  Besmetting vindt plaats door contact met de ontlasting van een besmet dier, door inslikken van vlees van muizen, knaagdieren, vogels; en voor sommige wormen, door directe penetratie van de larven door de huid.

De Cestoden

Beter bekend onder de naam “platwormen”, zijn het de lintwormen.  Deze wormen kunnen aanzienlijke afmetingen bereiken : tot 50 cm!  Hun overdracht vindt voornamelijk plaats door de inname van vlees dat lintwormcysten bevat (knaagdiervlees maar ook schapenvlees of rundvlees …) en door vlooien en luizen.

Hoe weet je of je huisdier wormen heeft?

Het is niet omdat we geen wormen in de ontlasting zien dat er geen zijn!  De wormen leven rustig in de darmen waar ze zich hechten aan het slijmvlies.  Ze komen pas los als ze doodgaan, dat wil zeggen als er teveel zijn of bijvoorbeeld na het toedienen van een ontwormer.  Deze volwassen wormen geven dagelijks tientallen eieren vrij die in de ontlasting terechtkomen.  Een manier om erachter te komen of een dier wormen heeft, is door een ontlastingstest te doen.

Wanneer een dier ontwormen?

Alle puppy’s en kittens moeten ontwormd worden zodra ze hun moeder verlaten, twee of drie keer achter elkaar met een tussenpoos van een maand. Voor volwassen dieren wordt 2 tot 3 keer per jaar een ontwormingsmiddel aanbevolen, met een product dat effectief is tegen zowel rondwormen als platwormen. Dieren met vlooien moeten elke maand worden ontwormd totdat de vlooien volledig zijn verdwenen (om besmetting door door vlooien overgedragen hypidiumteniasis te voorkomen).

Besmetting voor mensen

In zeer zeldzame gevallen kunnen sommige wormen van hond of kat overgaan op mensen en kinderen. Dit is de reden waarom goede preventie regelmatige ontworming van huisdieren vereist.